+90 312 437 3303

Facebook

Instagram

 

Ticaret ve Şirketler Hukuku

Kara Hukuk Bürosu > Ticaret ve Şirketler Hukuku

Ticaret hukuku, ticaretin hukukla olan ilişkisini düzenleyen bir dal olarak karşımıza çıkar. İster kişi isterse kuruluş olsun ekonomik alanda gerçekleştirilen her türlü faaliyet aslında hukuk sahasında ticari faaliyetler olarak tanımlanır.

 

Ticaret Kanunu’nda 4 tip şirket türü bulunmaktadır;

 Anonim
 Limited
 Komandit
 Kollektif

 

Her bir şirket tipinin kendine özgü kuruluş şekli ve sermaye koyma yükümlülüğü vardır. Dolayısıyla gerek şirketlerin kuruluşunda gerekse işleyişinde ticaret-şirket avukatına danışılması ve kendisinden hukuki danışmanlık alınması aslında en doğru adım olacaktır.

 

TİCARET VE ŞİRKET AVUKATI

 

Ticaret ve şirket avukatı, günümüzde özellikle artmakta olan büyük çaplı uluslararası ticaret faaliyetler ile daha önemli hale gelmiş olan avukattır. Ticaret ve şirket kavramlarının günümüz dünyasında iç içe geçmiş kavramlar olması, dolayısıyla ticaretin sıklıkla şirketler tarafından geniş çaplı olarak gerçekleştiriliyor oluşu, ticaret veşirket avukatının varlığını gerekli kılmıştır.

 

Ticari ilişkilerin gittikçe karmaşık hale gelmesi ve büyümesi, ileride meydana gelebilecek ihtilafların erkenden öngörülmesini ve buna göre tedbir alınmasını zorunlu hale gelmiştir. Özellikle bu durum şirketler bakımından büyük önem arz etmektedir. Yaşanan kayıplar veya karşılaşılan hukuki sorunlar, yıllarca emek verilerek kurulmuş olan şirketlerin iflasına sebebiyet verebilmektedir. Bunların çoğu hukuki danışmanlık hizmeti ile çok öncesinde halledilebilecek sorunlardır. Bu nedenle de hukuki ilişkilerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gerektiğinde yargı yoluna başvurulmasında ticaret ve şirket avukatının önemi yadsınamaz. Dolayısıyla hukuka uygun olarak prosedürlerin tam anlamıyla gerçekleştirilmesinde alanında uzman bir avukata her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Eski Ticaret Kanunu’na nazaran Yeni Ticaret Kanunu daha geniş kapsamlıdır. Daha geniş kapsamlı oluşu elbette ki var olan birtakım hukuki prosedürlerin de genişlemesine sebebiyet vermiştir. Şirket işlemlerinin prosedürlere bu kadar fazla maruz kalmasının sebebi, ticaret hayatının ve ekonomik hayatın işleyişinin bir düzen çerçevesinde ve hukuka uygun olarak gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır. Yapılan prosedürler sayesinde aslında kişiler, attıkları her adımda durup bir düşünmek zorunda kalırlar. Bu da onların hata yapmasının önüne geçer. Tüm bunlar çerçevesinde şunu söylemeliyiz ki ticaret-şirket avukatı, ticaret hukuku ve şirketler hukukunun uzmanı olup bu alanlarda gerçekleştirilecek olan her türlü işlem için başvurulması gereken ilk kişidir.

 

Avukat, her türlü işlemi şirket adına hukuka uygun bir şekilde en kısa zamanda gerçekleştirecektir. Aynı zamanda kanunda yer alan usul kurallarına uygun hareket edilmesi ve sürelerin kaçırılmaması da şirketlerin geleceği bakımından önem arz ettiğinden dolayı bu alanda avukata ihtiyaç duyulması kaçınılmaz olmaktadır. Yapılan ufak bir teknik hata, büyük zararların meydana çıkmasına ya da ticari ilişkilerin son bulmasına neden olabilir. Bu nedenle hem teknik hem de hukuki bilgiye sahip olan ticaret ve şirket avukatına mutlak suretle danışılmalı ve onun deneyimlerinden faydalanılmalıdır.