+90 312 437 3303

Facebook

Instagram

 

Kooperatifler Hukuku

Kara Hukuk Bürosu > Kooperatifler Hukuku

Tüzel kişiliğe sahip, ortaklarının ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan, iş gücü ve parasal katkılarla beraber yardım, dayanışma ve kefalet prensipleriyle geliştirilen ortaklıkların kanuni karşılığı “Kooperatif”lerdir.

 

İnsanlar tek başlarına karşılayamayacakları ihtiyaçları için bir araya gelmekte ve bu ihtiyaçlarını hem daha hızlı hem maliyet bakımından daha düşük bütçeyle kooperatif ortaklıkları üzerinden karşılayabilmektedirler.

 

Birçok alanda kooperatif kurulabilmektedir. Ülkemizde bunların en yaygın kullanımı yapı kooperatifleridir. Devlet desteği de sunulan yapı kooperatifleri ortaklıklarında maliyetin düşürülmesi sağlanmakta ve ortaklık içindeki idare mekanizması sayesinde yapı inşaatının daha pratik şekilde hız kazanması sağlanmaktadır. Tabi ki her ne kadar idari denetim mekanizması da olsa kooperatif ortaklıklarında da uygulamada çeşitli sıkıntılar doğmakta ve ortaklar zarar görmektedir. Özellikle uzun süren inşaatlar bir çok insanı mağdur etmektedir.

 

1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ekonomik temelli bu alanda kooperatifler hukukuna işlerlik kazandırmaktadır. Yargıtay içtihatları, tüzükler ve yönetmeliklerle birlikte bu alanda mağdurların ihtiyaçlarına cevap vermekte ve mal varlıkların korunması ve ekonomik özgürlüğün sağlanmasına katkıda bulunmaktadırlar.

 

Büromuz kooperatifler hukukunun işleyen çarklarında karşılaşabileceğiniz sorunlarınızla ilgili hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Büromuz bu alanda sıklıkla karşılaşabileceğiniz;

 

 Kooperatiflerin kuruluş sözleşmelerinin düzenlenmesi
 Doğacak ihtilafların çözümü
 Genel Kurul toplantılarının yapılması
 An sözleşmede değişiklikler
 Kooperatif Yönetim Kurulunda alınan kararlardaki usulsüzlükler

 

Üye olma ve üyelikten çıkma gibi daha da detaylandırılabilecek konularda hukuki sorunlarınızı profesyonel bir şekilde inceleyerek pratik ve etkili çözümler üretmektedir.