+90 312 437 3303

Facebook

Instagram

 

İcra Hukuku

Kara Hukuk Bürosu > İcra Hukuku

Borçlunun borcunu zamanında ödememesi veya hiç ödememesi halinde, alacaklının talebi ile, icra ve iflas müdürlükleri vasıtasıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarının tespit edilerek alacağın İcra ve İflas Kanunu kapsamında tahsil edilmesi “İcra Hukuku” kapsamındadır.

 

Çok geniş bir alana sahip İcra Hukuku’nda icra takibinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Mahkeme kararlarının icrası şeklinde “İlamlı İcra Takibi Yolu” ile olabileceği gibi, bir mahkeme kararı ile hüküm altına alınmayan alacakların da “İlamsız İcra Takibi Yolu” ile mümkündür. İlamsız icra takip yolu da kendi içinde alacaklı ile borçlu arasında alacağı ispatlayan herhangi bir yazılı belge olup olmamasına göre de türlere ayrılır. Alacaklı ile borçlu arasında herhangi bir yazılı belge olmaması halinde de alacağın takibi mümkündür ve bu halde genel haciz yoluyla ilamsız icra takibi uygulanır. Alacaklı ile borçlu arasında düzenlenen bir kambiyo senedi mevcut ise bu halde kambiyo senetlerine mahsus ilamsız icra takibi yapılır.

 

Bunlar dışında ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız icra takibi ve özellikle kira sözleşmeleri kapsamında sıkça ortaya çıkan tahliye sorunlarına yönelik olarak da kiralanan taşınmazların tahliyesine ilişkin icra takibi vasıtasıyla da kiracının tahliyesi temin edilmektedir.

 

İCRA HUKUKU ALANINDA VERDİĞİMİZ HİZMETLER

 

 Alacak miktarı talebe göre öncelikle borçlu ile anlaşma sağlanarak tahsil edilmeye çalışılmaktadır.

 Borçlu ile yapılan görüşmeler neticesinde alacağın tahsil edilememesi durumunda, icra müdürlüğü aracılığıyla icra takibi başlatılmaktadır.

 Senede bağlı alacaklarda ilamlı takip başlatılarak, borçlunun tüm mal varlığının sorgulanması, mal varlıklarına haciz konulması, satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve nihayetinde alacak miktarı tahsil edilmektedir.

 Senede bağlı olmayan alacaklarda ise ilamsız takip davası açılması, alacağın hukuki yollarla ispatının sağlanması, takibin kesinleştirilerek borçlunun mal varlıklarına haciz konulması, satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile alacağın tahsili sağlanmaktadır.

 İpotek ve rehinin paraya çevrilmesi yoluyla alacak takibi yapılması ile şartları haiz olmak üzere alacak tahsilini gerçekleştirmek amacıyla borçlu hakkında iflas davası açılması ve takibi, alacağın iflas yoluyla tahsil edilmektedir.